Categorii
Sindicatul Arhitecților

Cine poate face parte din sindicatul arhitecților

Legea 367/2022 permite „lucrătorilor independenți” să adere și/sau să-și constituie propriile sindicate. În această categorie intră și arhitecții.

Dacă în vechile legi privind sindicatele, acestea se puteau forma doar de către un număr de minim 15 angajați ai aceleiași unități. acum 20 de lucrători independenți pot forma un sindicat.

Cum puține firme având codul CAEN 7111 au peste 15 angajați, posibilitatea arhitecților de a avea un sindicat era practic zero. Și mai îmbucurător este că în sindicate se pot înscrie și lucrătorii independenți. Aceștia sunt definiți ca: „persoana care desfășoară o activitate, meserie sau profesie independentă, are calitatea de asigurat în sistemul public de asigurări sociale și/sau care nu are calitatea de angajator”.

Cu alte cuvinte, orice arhitect poate face parte dintr-un sindicat.

De ce este nevoie de sindicatul arhitecților? Arhitecții au nevoie de protecție și față de autoritatea de reglementare a profesiei. În urmă cu peste 20 de ani, colegii noștri au simțit nevoia reglementării profesiei. Așa a fost constituit Ordinul Arhitecților din România. Dar OAR a dat de multe ori semne că ar putea să lezeze interesele arhitecților. După părerea mea, nu doar a dat semne, a și făcut-o în repetate rânduri.

Am lansat deja invitația pentru cei interesați să acceseze grupul de inițiativă pentru constituirea unui sindicat.

Cine poate intra în sindicatul arhitecților. Condiții legale:

  1. Arhitect, absolvent cu diplomă al unei facultăți de arhitectură.
  2. Angajat (al unei firme de proiectare*) sau,
  3. Lucrător independent având calitatea de asigurat în sistemul public și/sau nu are calitatea de angajator. (Birou Individual de Arhitectură).

Membrul sindicatului poate sau nu să fie și membru al OAR.

Fii chiar tu unul dintre inițiatorii primului Sindicat al Arhitecților!

* Cu siguranță că arhitecții din administrație și-ar avea locul în sindicat. Proiectarea de arhitectură este, însă, foarte slab reprezentată. Arhitecții ar trebui să organizeze, în primul rând, reprezentarea celor care proiectează, indiferent de forma de exercitare. De aceea aveam nevoie și de un Patronat al Arhitecților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *