Arhitecți din toată țara, organizați-vă!

Arhitecti.Org este o platformă creată de arhitecți, pentru arhitecți. Această profesiune este, teoretic, reprezentată de mai multe organizații. Atunci când este nevoie, însă, de sprijinul real al arhitecților și, mai ales, al activității de proiectare de arhitectură, suntem, de fapt, singuri.

Arhitecti.Org sprijină înființarea unor organizații reprezentative pentru arhitecți

Nimeni nu sprijină arhitecții, firmele de arhitectură și interesele noastre legitime. Foarte puțini colegi mai au încredere că se poate schimba ceva.

Acum, este fiecare pentru el.

Arhitecții nu sunt reprezentați în procesele legislative care au impact asupra profesiei

Proiectul privind Codul Construcțiilor și Amenajării Teritoriului, CATUC, nu este singurul exemplu. În decursul ultimelor trei decenii, tot mai multe reglementări, de tot soiul, au redus statutul arhitectului. Teoretic, titlul de arhitect este rezervat absolvenților facultăților de arhitectură. El este recunoscut în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, proiectarea de arhitectură este tot mai încorsetată.

Sunt importante și viteza de reacție la proiectele legislative, dar și apărarea unor drepturi colective și individuale.

Organizațiile arhitecților ar fi băgate în seamă. Dar arhitecții nu au organizații care să-i reprezinte.

Arhitecții nu au pârghii pentru ameliorarea regulamentelor de urbanism

Sistemul de avizare, autorizare și control al calității în construcții este o piedică în calea dezvoltării României. Regulamentele de urbanism, atât la nivel național (RGU), cât și în orașele și satele noastre, sunt neadecvate. Ele creează conflicte între persoanele private sau între interesele publice și cele private. În plus, sistemul de autorizare împreună cu regulamentele sunt de natură să favorizeze corupția. Patrimoniul național, deși în teorie protejat, este, adesea, agresat și pierdut. Calitatea vieții nu pare să se îmbunătățească simțitor, în pofida creșterii economice fără precedent.

Arhitecții nu au un sindicat al arhitecților, nici un patronat al firmelor de proiectare de arhitectură

Arhitecții angajați sunt nereprezentați la nivel sindical. Dar nici arhitecții patroni sau cei care profesează individual nu-și pot face auzite doleanțele. Ordinul Arhitecților din România nu poate media între un sindicat și un patronat. De aceea nu poate fi purtătorul de cuvând al arhitecților. Profesia de arhitect nu este reprezentată de nimeni în relația cu autoritățile și cu publicul larg.

Poate că nu este evident de ce am avea nevoie de o organizație patronală.

Situația multor arhitecți care sunt angajați este mult sub statutul și rolul pe care ar trebui să-l avem în societate.

Atât arhitecții cât și firmele trebuie să protejeze titlul și profesia de arhitect

În decursul timpului, titlul de arhitect s-a depreciat. Pe de o parte, complexitatea construcțiilor a dus la apariția de noi specialități. Pe de altă parte, dreptul de a profesa s-a restrâns. În continuare se fac presiuni pentru restrângerea drepturilor câștigate prin diploma de arhitect.

Este în atât interesul corpului profesional să apere titlul și profesia, cât și al firmelor de proiectare să facă același lucru. Nu doar poziția noastră în perisajul economic depinde de asta. Calitatea arhitecturii și calitatea mediului construit depind de abilitatea noastră de a proiecta într-un sistem concurențial liber și corect. În fond, acesta este unul dintre interesele naționale.

Impactul economic al activității arhitecților este mai important decât pare la prima vedere

O parte foarte însemnată a prodului intern brut depinde de proiectarea de arhitectură. Majoritatea investițiilor au la bază proiecte la care lucrează mii de arhitecți.

Eficiența economiei depinde și de eficiența acestor investiții. Nivelul de trai depinde de calitatea locuirii, de abundența sau penuria de locuințe de calitate. Practic toate activitățile se desfășoară, într-o formă sau alta, în construcții proiectate de arhitecți.

Controlul nostru asupra acestui sector este însă foarte limitat, deși suntem prezenți în ciclurile de investiții pe toată lungimea acestora. Având propriile noastre organizații, aliați cu colegii ingineri, putem să creștem, încet, recunoașterea rolului pe care-l avem în sectorul construcțiilor.

Opriți Codul Construcțiilor!

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Adminsitrației, a promovat în circuitul de aprobare, Proiectul de Lege „Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor”. Acesta conține prevederi neconstituționale, anticoncurențiale și discriminatorii care ar impacta nefavorabil profesia de arhitect, precum și piața construcțiilor în general.

Din acest motiv am depus observații în diverse faze ale procesului de transparență decizională.

Ultimele articole