Probabil că nimeni nu știe câți arhitecți sunt angajați în birourile de proiectare. Nimeni nu știe nici care este statutul acestor arhitecți. Câți dintre ei au drept de semnătură, câți nu? Câți au ingratul statut de stagiari? Câți arhitecți au putere de decizie la locul de muncă? Pentru câți statutul de salariat constituie o carieră și pentru câți este doar un episod trecător?
Din această simple întrebări ne putem da seama că mulți dintre noi avem multe interese comune, dar și multe interese divergente.
Dacă nu există un sindicatul arhitecților, nu ar trebui înființat?
Cu toate acestea, nu există nicio formă de organizare a arhitecților salariați. Nu sunt organizați nici măcar stagiarii, deși au avantajul că se cunosc din facultățile de arhitectură. Unii au fost activi în asociațiile studențești.
De aproape 20 de ani, nici măcar o singură asociație, chiar informală, nu a apărut ca un partener de dialog cu Ordinul în chestiunea stagiului.
Salariile arhitecților nu sunt singura problemă
Pentru foarte mulți arhitecți, perspectivele de salarizare sunt cele ale salariului minim. În același timp, multe birouri individuale sunt o formă mascată de angajare.
Și arhitecților cu mai multă experiență le este greu în această piață. Stagiarii sunt, practic, obligați să accepte salariile mici. Acest fapt scade nivelul salarizării pentru toți ceilalți.
Drepturile de autor ale arhitecților
Arhitecții fără drept de semnătură se văd, zilnic, deposedați de drepturile de autor, fiind reduși la statutul de desenatori. În același timp, participarea lor la întocmirea proiectelor de arhitectură contrazice spiritul Legii 184.
Peste toate acestea sunt multe zile de lucru de peste 10 ore și volume infernale de muncă. Cu siguranță că mulți arhitecți suferă în tăcere, fiind victimele nu doar ale acestor conjuncturi , dar și a diverselor situații neplăcute care apar la orice loc de muncă.
Nu este un tablou prea plăcut.
Un sindicat al arhitecților ar permite aflarea tuturor problemelor curente
Nimeni nu știe care ar fi soluțiile pentru a ameliora acest peisaj sordid. Nu poate cineva nici să enumere tipurile de probleme pe care arhitecții salariați le întâmpină zi de zi.
Numai ei, arhitecții angajați, pot spune, exact, care sunt problemele lor. Iar fără a indica problemele, nu se pot găsi nici rezolvări.
I. Dreptul muncii
Sunt multe relații reglementate de dreptul muncii. Toate au un impact semnificativ în viața profesională a arhitecților. O organizație sindicală poate veghea ca nu doar toate principiile generale legate de dreptul muncii să fie incluse în contractele de muncă, dar și cele care țin de profesie.
II. Conflicte de muncă
Ca în orice sector de activitate, și în birourile de arhitectură apar conflicte de muncă. Dispute legate de contracte, concedieri abuzive, hărțuire sexuală, mediu de lucru ostil sunt, program prelungit și ore suplimentare neremunerate, cu siguranță, fac parte din viața de zi cu zi a arhitecților.
III. Drepturi de autor, dreptul de semnătură și răspundere legală
Deși toate drepturile de autor sunt ale persoanelor care întocmesc proiectele, în practică, ele sunt exclusiv ale firmei. Și modul de exercitare al dreptului de semnătură poate fi un obstacol în păstrarea drepturilor de autor. În celași timp, răspunderea legală îi privește pe toți cei care participă la întocmirea unui proiect. Sindicatul arhitecților este în măsură reprezinte și pe cei care acum sunt protejați.
IV. Protecția titlului și a statutului profesiei de arhitect
Proiectul de cod al construcțiilor propus de ministerul de resort restrânge dreptul arhitecților de a proiecta orice construcție. Acesta este doar un ultim exemplu de atac asupra titlului de arhitect și al statului profesiei. Nu este nici prima oară, nu va fi nici ultima oară.
Un sindicat al arhitecților nu trebuie să asiste pasiv la aceste încercări care pun la îndoială calificarea profesională, titlul și statutul profesiei de arhitect.
V. Altele
Sunt sigur că tu, drag coleg, ai putea cu ușurință să completăm această listă. Enumerarea nu este exhaustivă. Este însă deschisă colaborării.
Partenerii de dialog pentru sindicatul arhitecților
Un sindicat al arhitecților ar avea mai mulți parteneri de dialog, în funcție de problematică. Există probleme legate de salarizare, de dreptul muncii, de protejarea statutului și a titlului de arhitect, drepturile de autor, dezvoltare profesională continuă șamd.
1. Patronate ale firmelor de proiectare
Cu siguranță că mulți angajatori nu conștientizează nici ei situația. Mulți sunt prinși de grijile celuilalt capăt al problemelor. Este greu să ai, lună de lună, banii de salarii, taxe, impozite, chirii, subcontractanți și grija de găsi lucrări noi și a le termina pe cele în lucru cu bine.
După cum arhitecții cu putere de decizie în firme ar trebui să se organizeze în patronate, angajații ar trebui să-și înființeze cel puțin un sindicat.
2. Ordinul Arhitecților din România
Timp de 20 de ani, arhitecții s-au plâns că Ordinul nu se ocupă și de problemele lor. Și au dreptate.
Dar forurile de conducere ale OAR nu știu și nu au cum să știe aceste probleme. Sindicatul arhitecților poate pune presiune pe conducere pentru ca rezolvarea acestora devină o prioritate.
Un sindicat cu doar câteva sute de membri poate influența decisiv alegerile din OAR. Conferințele teritoriale adună doar 5% dintre arhitecții înscriși în TNA.
Sindicatul arhitecților care ar coagula activ peste 1000 de colegi poate conduce Ordinul. Arhitecții stagiari pot schimba aproape cum vor metodologia de stagiu.
3. Autorități publice
Sunt mai multe legi care obligă executivul să consulte organizațiile sindicale când sunt promovate inițiative legislative. Sindicatele cu reprezentare națională au un cuvânt de spus.
4. Alte sindicate
În România sindicatele funcționează cu predilecție în sectorul public. Nu avem o cultură sindicală solidă.
Dar sindicatele, federațiile și confederațiile sindicale au nu doar și multe interese comune, dar și experiența necesară pentru ca pozițiile lor să fie luate in seamă.
5. Alte organizații profesionale, partenere cu sindicatul arhitecților
Nu trebuie să-i uităm nici pe colegii ingineri, sau pe constructori. Uniunea Arhitecților din România ar fi un alt partener, cu atât mai mult cu cât este gestionarul unui sistem de pensii pentru arhitecți.
Și aici lista este deschisă.
Constituirea unui grup de inițiativă pentru coagularea unui sindicat al arhitecților
Arhitecti.Org își propune să ajute la formarea unui grup de inițiativă pentru formarea unui sindicat al arhitecților.
Vom publica o pagină cu un formular de înscriere în acest grup. Dacă ești arhitect angajat, indiferent dacă ai sau nu drept de semnătură, dacă ești sau nu înscris în Ordin, dacă ești stagiar sau ai multă experiență, ești bine venit!
Nu știm ce impact va avea acest demers, sau dacă va reuși. Dar, cât timp nu încercăm să ne organizăm, drepturile noastre pot fi oricând încălcate.