Categorii
Organizare! Patronatul Arhitecților

Rolul și misiunea unui patronat al arhitecților

Un patronat al arhitecților este necesar ca o contrapartidă pentru un viitor sindicat al arhitecților. Dar misiunile sale pot fi mult mai cuprinzătoare.

Înființarea unui patronat al arhitecților
Înființarea unui patronat al arhitecților ar putea avea un rol decisiv în susținerea proiectării de arhitectură. Calitatea arhitecturii și a serviciilor oferite ar crește. Investițiile publice și private ar fi mai eficiente.

Firmele de proiectare de arhitectură sunt în linia întâi. Ele fac posibile investițiile în fondul construit. Fără acestea, dezvoltarea României nu ar fi posibilă. Un ritm susținut al acestora este un obiectiv strategic. Nu întâmplător, interesul societăților de arhitectură coincide cu interesul național.

Deși arhitecții sunt creatori prin definiție, firmele lor sunt entități economice. Dezvoltarea creativă a oricărei societăți economice este favorizată de câțiva factori:

  • o piață prosperă, în creștere
  • un mediu concurențial onest
  • un mediu prielnic activității desfășurate
  • impozitare sustenabilă și predictibilă

Creativitatea în economie, rezultatul concurenței oneste

În general, creativitatea în economie apare atunci când diferențierea față de concurenți apare ca singura soluție de creștere și supraviețuire. De ce?

Am trăit o lungă perioadă într-o societate coruptă. Corupția erodează concurența mai mult ca orice altceva. Doi competitori vor aceeași lucrare. Unul dă mită pentru a o lua. Este irelevant cât de bun este cel de-al doilea.

În cazul concurenței corecte, cei doi se vor diferenția. Vor face eforturi pentru a fi mai eficienți (mai ieftini). Vor crește calitatea produselor și serviciilor. Vor oferi servicii suplimentare.

Toate cele de mai sus sunt avantaje și beneficii suplimentare pentru cumpărător. Acesta este rolul economiei de piață. Noi, consumatorii, avem acces la tot mai multe produse și servicii, tot mai ieftine, de calitate tot mai ridicată.

Un patronat al arhitecților trebuie să militeze pentru un mediu concurențial onest

Acest patronat al arhitecților este format din mai mulți membri. Ei sunt concurenți în piață. Patronatul este mediul în care se stabilesc regulile după care vor concura în viitor.

Ca la sport!

Când terenul de joc este viciat, ca în exemplul de mai sus, membrii patronatului își doresc să-l repare, să-l îndrepte.

Principalul rol al acestui patronat al arhitecților este să asigure un mediu concurențial sănătos. Acolo unde există corupție, trebuie combătută împreună cu cauzele care o favorizează.

Un mediu prielnic pentru proiectarea de arhitectură, urbanism și construcții

Este evident că un astfel de mediu convine tuturor firmelor de proiectare. Certificatele de urbanism, avizele și autorizațiile de urbanism obținute mai repede ar mări profitabilitatea noastră. La fel ar face-o și debirocratizarea și digitalizarea statului.

Impozitarea profitului și TVA-ul afectează mai mult firmele creative, ca cele de proiectare. Mare parte din încasări sunt o valoare adăugată. Din acest motiv, fiscalitatea reprezintă un procent mult mai mare din cifra de afaceri.

Scurtarea ciclurilor investițiilor

Am auzit mulți arhitecți care nu înțeleg de ce proiectarea și construcțiile sunt băgate în aceeași oală. Este simplu! Noi proiectăm ceea ce se construiește. Dacă nu se construiește, noi nu avem ce proiecta!

Sistemul de avizare, autorizare și control al calității în construcții este o piedică majoră în derularea investițiilor. Ciclurile investițiilor sunt foarte lungi.

Exemplu: Un proiect de investiții are un ciclu de 5 ani, dar el poate fi scurtat la 4 ani. În 20 de ani se va investi cu 25% mai mult. Dacă acest ciclu poate fi redus la jumătate, investițiile pur și simplu se vor dubla!

Patronatul arhitecților ar trebui să militeze pentru derularea mai rapidă a investițiilor, pentru a se construi mai mult.

Ce ar însemna mult mai multe construcții

Legile economiei sunt implacabile. Mai multe construcții ar duce la scăderea prețului lor de vânzare.

În același timp, dezvoltatorii vor avea o cerere tot mai mare de proiectare, muncitori șamd. Prețurile proiectării vor crește, salariile constructorilor vor crește.

Ratele de profit ale dezvoltatorilor se vor diminua. Dar profitul lor va crește, deoarece vor avea un volum mai mare de investiții.

Ameliorarea regulamentelor de urbanism

Aplicarea regulamentelor de urbanism este destul de dificilă. Ele sunt o piedică în dezvoltarea localităților, dar în același timp și generatoare de haos. Pe de o parte sunt foarte restrictive, pe de altă parte sunt prea permisive. Derogările corecte de la regulamente se obțin greu, în timp ce multe forțări au făcut efecte extrem de neplăcute.

Arhitecții din birourile de proiectare au întâlnit toate situațiile posibile. Experiența lor cumulată este greu de egalat. Patronatul poate sintetiza aceste informații pentru a susține, argumentat, ameliorarea regulamentelor de urbanism.

Direcțiile de acțiune ale unui patronat al arhitecților

Patronatul arhitecților poate reprezenta interesele societăților și birourilor de arhitectură doar urmând cel puțin direcțiile de mai jos. Ele nu sunt, bineînțeles, limitative.

1. Susținerea intereselor patronatului arhitecților și firmelor de arhitectura in relațiile cu autoritățile publice

Atât la nivel local, cât și central, autoritățile au nevoie de parteneri de dialog. Legea le obligă să consulte publicul și mediul economic.

Interesele firmelor de arhitectură nu au fost susținute decât accidental de diverse organizații sau indivizi. Dar acest lucru s-a întâmplat sporadic și necoerent.

Principiile care ar favoriza nu doar proiectarea, dar și întregul sector economic nu sunt garantate și nici măcar respectate.

Avizatori, relația cu autoritățile locale

Faptul că multe primării nici măcar nu încearcă să emită certificate de urbanism sau autorizații de construire în termenul legal nu pare să intereseze pe nimeni.

Deși OAR are sute de mii de certificate cu datele solicitării și emiterii, nu face nimic cu ele. Aceste statistici pot fi opuse administrației pentru a căuta o soluție. Pentru fiecare proiect înregistrat sunt cunoscute și valorile de investiție. Este incredibil de ușor de arătat ce impact economic au aceste întârzieri. Ele afectează nu doar firmele de proiectare, dar și economiile locale și națională, precum și sute de mii de beneficiari. În fiecare an.

La acestea se adaugă timpii pierduți in procesul de avizare. Nu doar că unele avize se emit și în șase luni, ele mai sunt și înlănțuite.

Legislație

Legislația este principalul obiectiv al acestei direcții. Avem nevoie de legi mai bune pentru avizarea, autorizarea, controlul calității în construcții, pentru amenajarea teritoriului și urbanism.

Centralizarea datelor deținute de Ordin permite calcularea pierderilor din economia națională. Am discutat mai sus de ele.

Reforma legislației trebuie să permită căi alternative de autorizare, testate și verificate în programe pilot. Efectele trebuie măsurate și evaluate. Nu putem rescrie legile existente, păstrând sistemul actual, în speranța că acum va fi bine. Este neprofesionist și periculos.

2. Coagularea unui pol patronal cu profesiile înrudite

Inginerii sunt colegii, colaboratorii și prietenii noștri. Interesele noastre sunt profund împletite. Același lucru este valabil și pentru constructori, investitori și beneficiarii finali.

Un viitor patronat al arhitecților trebuie să devină un lider informal al sectorului construcțiilor.

Un astfel de obiectiv poate fi atins numai cu acțiuni susținute, dublate de o comunicare eficientă.

3. Ordinul Arhitecților din România trebuie să aibă ca prioritate susținerea proiectării

Ordinul nu a reușit în ultimii 20 de ani să facă aceasta. Nici nu și-a propus vreodată. În OAR lipsește un grup de presiune, ales, cu această prioritate.

Doar ASAR și-a propus acest lucru. Însă ambițiile acestei asociații au fost fie lipsite de coerență, fie prea mărunte.

Cu siguranță că majoritatea colegilor din conducerea OAR ar sprijini demersurile unui patronat al arhitecților cu reprezentare națională.

4. Susținerea profesiilor de arhitect și inginer

Proiectarea de arhitectură și construcții de calitate este posibilă doar cu profesioniști. Statutul arhitecților și inginerilor trebuie apărat și crescut.

Rolul arhitectului trebuie promovat în societate. Populația trebuie educată, aratându-i-se beneficiile proiectării. Clienții și autoritățile trebuie să învețe importanța proiectării de calitate. Căutarea celor mai bune soluții trebuie să devină regula, nu excepția.

Pătrunderea arhitecților în administrație trebuie sprijinită. Acei colegi care aleg această carieră trebuie încurajați să se poarte cu profesionalism și feriți de ingerințele conducerilor politice.

Patronatul va trebui să conlucreze cu sindicatul arhitecților pentru a susține rolul și statutul arhitectului in societate.

5. Creșterea competitivității și productivității firmelor de arhitectură

Trecerea de la planșetă la tehnologia CAD a crescut productivitatea proiectării. Deja, mulți dintre noi, am trecut la tehnologia BIM.

Ambii pași permit creșterea calității concomitent cu scăderea costurilor. Mai puțini arhitecți pot proiecta mai mult și mai bine.

În același timp, arhitecții pierd competențe: project management, selecția constructorului, urmărirea execuției și controlul calității. Concomitent, apar specializări noi: evaluare energetică, urbanism șamd. Acestea iau din competențele arhitectului. Controlul arhitectului în construcții scade incet dar sigur. Concomitent ni se impun tot mai multe corvezi. Lucrăm din ce în ce mai mult, în timp ce proiectăm tot mai puțin.

Contractele design & build sunt atribuite constructorilor. Proiectele mari de arhitectură sunt obținute prin project-manageri.

Patronatul arhitecților trebuie să creeze resursele care să aducă societațile de arhitectură în pozițiile de lideri sau parteneri egali.

Grupul de inițiativă pentru crearea unui patronat al arhitecților

Există deja o inițiativă de creare a unui patronat al societăților și birourilor de arhitectură. Pandemia a întrerupt acest demers. Sperăm să fie reluat.

Vom publica un formular unde poți să-ți lași datele pentru a fi contactat ulterior.

Programul și ideile grupului fondator nu sunt neapărat cele de mai sus. Dar orice nouă organizație a arhitecților trebuie să fie, în primul rând, democratică.

Rolul Arhitecti.Org în crearea patronatului

Proiectul Arhitecti.Org este inițiat pentru a ajuta arhitecții să se organizeze în funcție de cariera aleasă, pentru a determina Ordinul să susțină atât arhitecții, cât și societățile de arhitectură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *