Categorii
Organizare! Sindicatul Arhitecților

Sindicate locale ale arhitecților

Inițiativa creării unui sindicat al arhitecților nu trebuie să fie, neapărat, centrală, pe toată țara. În orașele mai mari, sau în județe ori regiuni care cuprind mai multe județe, se pot înființa sindicate locale. Acestea pot coopera la nivel național, într-o federație.

Condițiile de înființare ale unui sindicat sunt stabilite în Legea 367/2022. Puteți găsi cine poate face parte din sindicat, aici: https://arhitecti.org/cine-poate-face-parte-din-sindicatul-arhitectilor/

Arhitecții ar trebui să se organizeze în diverse forme de organizare. Interesele noastre sunt, adesea, diferite. Există și o serie de interese comune tuturor arhitecților. Protejarea titlului de arhitect este unul dintre aceste interese comune.

Ordinul Arhitecților din România are rolul legal de a reglementa profesia de arhitect. Organizația noastră nu are, însă, un partener de dialog. Conform legii, partenerii de dialog social din orice ramură de activitate sunt sindicatele și patronatele. Aceste asociații libere pot coagula actorii din piață cu interese comune.

Arhitecții aleși în conducerile locale sau centrale ale Ordinului, în toți acești ani, nu reprezintă decât propriile lor păreri. Unii sunt patroni ai unor firme de proiectare. Alții profesează independent, în birouri individuale. Unii, destul de puțini, sunt angajați. Câte 2-3-4 sunt arhitecți stagiari. Destul de mulți nu au drept de semnătură, sau au dreptul de semnătură suspendat. Alții nu lucrează în proiectare, ci în administrație sau învățământ. Unii au o viziune liberală asupra profesiei, alții nu.

Apariția unor sindicate și patronate ale arhitecților pot sistematiza, ordona și enunța interesele de grup, generale, locale, sau divergente ale arhitecților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *